12 באפר׳ 2008

KHORESH CHAGALEH BADAM- חורש שקדים ירוקים-خورش جغله بادام

חורש חמצמץ זה מגיע מאיזור לורסטן והעיר ברוג'רד שנמצאת קרוב לעיר חמדאן (מקום קבורתם של אסתר המלכה ודודה מרדכי) מבושל עם שקדים ירוקים טריים כאשר הקליפה עדיין קראנצ'ית ואכילה.

חצי קילו בשר בקר טחון
בערך כשתי כוסות שמן
בצל בינוני פרוס דק

שתי כוסות שקדים ירוקים טריים חצויים ומגולענים
כוס של נענע טרייה קצוצה

שתי כוסות של פטרוזיליה טרייה קצוצה
רבע כוס מיץ לימון סחוט טרי
ארבע כוסות ציר בקר
שלוש כפיות מלח
כפית פילפל שחור
שתי כפיות כורכום

חצי כפית אבקת זעפרן


להרתיח את ציר הבקר, מיץ הלימון, שתי כפיות המלח, אבקת הזעפרן והכורכום.
בקערה, לערבב את בשר עם כפית מלח ופילפל. לערבב היטב, לגלגל לכדורים קטנים ולהוסיף לציר הבקר.
לחמם שמן במחבת על חום בינוני עד גבוה. ולטגן את הבצל במשך חמש דקות עד שיזהיב.
להסיר את הבצל, ולטגן את השקדים והעשבים כרבע שעה עד שהנוזל מתאדה והעשבים מקבלים צבע כהה יותר. לסנן את השמן
ולהוסיף את התערובת לכדורי הבשר.
לבשל כעשרים עד עשרים וחמש דקות כאשר המחבת מכוסה ועל חום בינוני עד שכמות הנוזל מוקטנת לחצי.


להגיש על אורז לבן.

KOOFTEH BAGHALI - קציצות עם פול-کوفته شوید‌ باقلا


חצי כוס שמן
בצל קצוץ דק
כוס וחצי אורז מבושל כ4 דקות ב5 כוסות מים ו3 כפיות מלח ומסונן
כוס פול יר
וק מקולף מ2הקליפות
רבע כוס שמיר קצוץ

רבע כוס בצל ירןק קצוץ
חצי קילו בשר בקר טחון

ביצה טריה

חצי כפית כורכום

שתי כפיות מלח

כפית פלפל שחור
6-7 ביצים
קשות מקולפות

5כוסות מים

מאה חמישים גר' חמאה (אני שמתי שמן)


מטגנים את בצל בשמן עד קבלת גוון זהוב, מסננים מהשמן.
מעבירים את הבצל לקערה, ומוסיפים אורז, שמיר, בצל ירוק, פול, בשר, ביצה חיה, כורכום מלח ופלפל.
מערבבים היטב בידיים עד לקבלת עיסה דביקה ומחלקים ל- 6~7 מנות.

בסיר רהב מאוד (או 2 סירים) על אש גבוהה מרתיחים שתי כוסות מים וחמאה/שמן.
מנמיכים לאש בינונית.
בכף יד משטחים מנת בשר, במרכזה מניחים ביצה קשה מקולפת ויוצרים מהעיסה מעין כדור.
בעדינות מכניסים את הכדורים הללו לציר החם של מים וחמאה/שמן בסיר.
יש לשמור על מרחק של 5 ס"מ בין הכדורים.
מבשלים במשך כחצי שעה, מנמיכים את האש לחום נמוך.
מוסיפים את שאר הנוזלים, עוטפים את המכסה עם מגבת כותנה ומבשלים למשך 30 דקות נוספות.
במקור הקציצות מוגשות בתוספת יוגורט.


5 באפר׳ 2008

Zereshk polow-אורז עם זרשק


זרשק המכונה אֹדֶם או ruby במטבח האיראני, זה חמוציות מיובשות אדומות, חמוצות וקטנטנות מאיזור דרום חוראסאן.
ישנו זן בר הגודל במרגלות הרי אלבורז, אך הינו מכיל
גרעין ומשתמש רק להכנת משקה או לדר.
התוצרת השנתית מעל תישעים אלף טון משמשת לא רק מטבח אלא גם להכנת תרופות לריפוי הדבר, פסוריאזיס, מחלות כלי דם, סוכרת....











שלוש כוסות אורז נקי ומושרה ל3-4 שעות
בצל פרוס דק
חצי כפית מלח,
רבע כפית פלפל

קורט חוטי זעפרן טחון ומהול ב5 כפות מים
2 כוסות זרשק, מנוקה, שטוף ומסונן

סוכר בערך4 כפות
שמן
שבבי פיסטוק ושקדים לקישוט
ותפוח אדמה פרוס דק לתה דיג

כדי לנקות את הזרשק, שמים במסננת וטובלים בכלי מים במשך 20 דקו.ת
שוטפים תחת ברז, מסננים היטב ושמים בצד.
מטגנים בצל פרוס ב2 כפות שמן, מוסיפים את הזרשק ומטגנים תוך כדי ערבוב מתמיד לדקה או שתיים בלבד, בגלל שזה נשרף בקלות.
מוסיפים שלוש-ארבע כפות סוכר, מערבבים ושמים בצד.


מרתיחים בסיר מאוד גדול
מים וחופן נדיבה של מלח גס, מוסיפים את האורז מסונן ממי השריה
מרתיחים שמונה-עשר דק
ות ומדי פעם מערבבים בכדי לשחרר גרגירי אורז שנדבקו בתחתית הסיר.
מסננים היטב.

בסיר מסוג TEFAL, מפזרים קצת שמן, מסדרים פלחי תפוח אדמה פרוסים דק ולהמליח קצת.

שמים 2-3 כפות אורז במי זעפרן לכמה רגעים ולהעביר את האורז הצבוע על התפוח האדמה ומכסים את הרווחים שבין הפלחים. לשמור את מי הזעפרן.

בעזרת תרבד רחב מעבירים בהדרגה לסיר בצורת פירמידה קלילה ואוורירית אורז ,אפשר לעשות קומות אורז וזרשק או להגיש אורז לבן עם זרשק ולשמור טוב יותר על הצבע האדום.

מכסים ומבשלים על אש גבוהה במשך 10 דקות, לקבלת תה-דיג זהוב.

בשלב הזה שכבר האדים מתחילים לעלות, פותחים את הסיר ושופכים מעל הפירמידה כחצי כוס מים חמים בתוספת שמן ומי הזעפרן.

עוטפים את המכסה עם מגבת בד כותנה וסוגרים את הסיר.

ממשיכים את הבישול כעוד 30דקות על אש קטנה.

מסירים מהאש, וכעבור כמה רגעים מעבירים על משטח לח לכמה דקות ולא פותחים את הסיר .

פותחים את הסיר והופכים על מגש כמו עוגה !

1 באפר׳ 2008

sizdah bedar-סיזדה בדר-سیزده بدر

ביום ה- 13 בחודש פרורדין מסמל את סוף החגיגות הנורוז.
זה יום שמחה ואחדות, וחובה לצאת מהבית לגנים ולשדות ולערוך פיקניק.
את ה-
SABZEH (הנבטים) משליכים למים זורמים ואיתם מוצאים את ה- Nahss של 13 וכל הדברים הלא טובים מהבית


בנות בגיל הנישואין קושרות שני צרורות של הנבטים הללו (לפני שהם נזרקים למים) ושרות שיר שתרגומו הוא:
"
שנה הבאה בבית של בעל, ותינוק ביד !"